Riskfylld baksmälla efter utköpsboomen

 :: Europa

Gå ner

Riskfylld baksmälla efter utköpsboomen Empty Riskfylld baksmälla efter utköpsboomen

Inlägg  Admin i tis aug 26, 2008 2:36 pm

I kreditkrisens spår får allt fler företag ägda av riskkapitalbolag problem med bankerna. I flera fall har bankerna i hemlighet tagit över kontrollen och branschaktörer spår att flera av boomens mest spektakulära utköp kan få problem.

Riskkapitalbolaget Altor, som nyligen drog in 20 miljarder kronor i en ny fond, tror på fler fallissemang i kreditkrisens skugga. Den nya fonden kommer bland annat ha möjlighet att gå in och delta i rekonstruktioner av bolag som fått problem med att betala sina skulder.

”Vi tror att det kan skapas en del sådana möjligheter framöver, så vi vill ha den dörren öppen”, säger fondbolagets vd Harald Mix.

”Vi kan konstatera att det gjordes väldigt många högbelånade affärer under 2006 och 2007”, säger Harald Mix.

Som E24 rapporterade häromdagen uppges Nordic Capital ha problem med finansieringen kring fjolårets köp av biltillbehörstillverkaren Thule. Ratos vd Arne Karlsson avslöjade att riskkapitalbolaget tittat på att köpa fem nordiska bolag där bankerna gått in och tagit över riskkapitalägda företag som hamnat i svårigheter.

Arne Karlsson tror att flera av utköpsboomens stora affärer kan råka i problem.

”I vissa fall har det varit en belåning som varit så hög att vi haft väldigt svårt att förstå den. För köparna kan det bli billigare att lämna tillbaka nycklarna till banken. Vi har redan sett att det sker i USA”, säger han.

Bilden delas av flera branschaktörer som E24 talat med.

”Kreditkrisen sätter press på alla aktörer och har gjort villkoren tuffare. Det gäller inte minst för de affärer som skedde i slutet av uppgången där belåningen var väldigt hög. Marginalerna är små, bolagen behöver inte gå särskilt dåligt för att det ska uppstå problem med att uppfylla lånevillkoren”, säger Fredrik Lindqvist, delägare på advokatfirman Linklaters.

Tidigare i år tvingades EQT skjuta till 280 miljoner kronor i en nyemission i papperskoncernen Munksjö som drabbats av kartellböter och men även brottas med en svagare marknad.

Ifjol tog bankerna över kontrollen av Nybron Flooring från Vestar Capital Partners som köpt bolaget från Nordic Capital. Riskkapitalbolaget Triton tvingades i alutet av förra året sälja förpackningstillverkaren Stenqvist efter krav från bankerna.

Nordea, som lånat ut pengar till bland annat Thule, bekräftar att det är fler bolag som får problem att uppfyllla villkoren i låneavtalen, så kallade covenants.

”Det ökar, också procentuellt eftersom de totala utlåningsvolymerna till private equity nu har stagnerat. Men det är i sig inget sensationellt utan en del av spelets regler”, säger bankens kreditchef Carl-Johan Granvik.

Han säger också att det nu pågår fler dialoger med ägarna kring bolagens finansieringsituation.

”Det förs en diskussion om vad som behöver göras och om det behöver skjutas till mer pengar. Vi ser ju helst att det är aktieägarna som gör det”, säger Carl-Johan Granvik.

Han utesluter inte att raden av problembolag ökar.

”Det kan man förvänta sig om konjunkturen går ned. Det är ingen nordisk trend utan en global. Vi ser ju redan att det finns fonder som inriktar sig på att köpa så kallad distressed bet”, säger Carl-Johan Granvik.

”Men vi ska komma ihåg att det tidigare legat på väldigt låga nivåer, kanske för låga nivåer”.

Fredrik Lindqvist på Linklaters känner sig känna till några färska fall där bankerna inlett process för att omförhandla krediterna för riskkapitalägda bolag.

”Men att det går så långt att de faktiskt tar över ägandet är ovanligt. Det finns en ordentlig bromssträcka där det förs en dialog mellan ägarna och bankerna om vad man ska göra för att vända utvecklingen. Det är också vanligt att lånevillkoren omförhandlas”, säger Fredrik Lindqvist.

Även han tror att det finns fler bolag på tur som kan få trubbel.

”Om konjunkturen fortsätter ned finns det självklart företag på marknaden som får det tuffare med sin finansiering, det är ganska naturligt”, säger Fredrik Lindqvist.

Det råder dock mycket hysch-hysch kring ämnet.

”Ingen har något intresse av att det kommer ut. I ett förhandlingsläge med många inblandade kan försvåra bolagets problem och stjälpa hela processen”, säger Arne Karlsson.

Admin
Admin

Antal inlägg : 40
Registreringsdatum : 08-07-19

Användarens profil http://borsforumet.swedishforum.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 :: Europa

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet