Bankkollaps på Wall Street!!

 :: USA

Gå ner

Bankkollaps på Wall Street!! Empty Bankkollaps på Wall Street!!

Inlägg  Admin i tor sep 11, 2008 6:34 pm

Lehman Brothers faller kraftigt i den inledande handeln i New York på torsdagen och drar med sig hela finanssektorn nedåt.
Dow Jones index var klockan 16.26 ned med 1,0 procent. På den bredare marknaden tappade S&P 500 index 0,9 procent medan Nasdaq Composite index sjönk med 0,6.
Investmentbanken Lehman Brothers fortsatte att rasa 41procent till 4,30 dollar, vilket motsvarar blott cirka 8 procent av börsvärdet för ett år sedan.

Bankerna Citigroup och Merrill Lynch pressas med anledning av uppgifter om kommande utfrågningar rörande hur bankerna har tillhandahållit skatteskydd för hedgefonder, skrev tidningen Wall Street Journal. Merrill Lynch sjönk hela 14 procent medan Citigroup föll 4,2 procent.

Finansbolaget Washington Mutual handlades ned 17 procent till ett nytt 18-årslägsta på 1,93 dollar. Förväntningar om att banken kan behöva ta in mycket kapital för att täcka upp förluster i storleksordningen 19 miljarder dollar tynger aktien. I sektorn föll även Goldman Sachs och Bank of America med cirka 4 procent vardera.

Nedgången smittar av sig på Stockholmsbörsen där finanssektorn faller 2,3 procent.


Enligt Wall Street Journal ringde Lehman Brothers vd och ordförande Richard Fuld ringde på onsdagen runt till bankerna på Wall Street för att försäkra sig om de fortfarande var villiga att handla med och ge kredit till den krisdrabbade banken.

Lehman Brothers släppte sin rapport på onsdagen. Resultatet blev betydligt svagare än väntat. Samtidigt meddelade investmentbanken att den planerar att sälja en majoritetsandel av sin investment management-division, att den avser att knoppa av fastighetstillgångar samt att den sänker sin utdelning.

Men åtgärderna för att försöka säkra upp balansräkningen fick ett ganska svalt mottagande av marknaden. Ladenburg Thalmanns analytiker Richard Bove skrev i ett marknadsbrev på torsdagen att Lehmans åtgärder var ett "skämt" men anser samtidigt att investmentbankens värde är långt över det nuvarande aktievärdet.

I spåren av rapporten har flera rekommendationssänkningar kommit under dagen.

Citigroup sänkte sin rekommendation till behåll från köp efter rapporten och drog ned helårsestimatet till en förlust om 11:32 dollar per aktie från 8:26 dollar.

Goldman Sachs sänkte sin rekommendation till neutral från köp med motiveringen att det finns en "signifikant osäkerhet" runt ledningens åtgärder att sälja tillgångar för att stärka balansräkningen.

Med aktuell aktiekurs värderas Lehman Brothers, den fjärde största investmentbanken i USA, till 3 miljarder dollar eller 20 miljarder kronor. Det kan jämföras med att Swedbank värderas till 59 miljarder kronor.

Aktien handlas på samma nivåer som när banken noterades på börsen 1994.

Admin
Admin

Antal inlägg : 40
Registreringsdatum : 08-07-19

Användarens profil http://borsforumet.swedishforum.net

Till överst på sidan Gå ner

Till överst på sidan


 :: USA

 
Behörigheter i detta forum:
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet